Megoldott feladatok (Szekvenciák) -
- V. osztály -

1. feladat
Írjunk programot, mely bekér egy számot (n), majd kiírja ezt a számot kétszer úgy, hogy közéjük egy egyenlőségjelet tesz.
Például ha a beolvasott szám 25, akkor a programnak ki kell írnia, hogy 25=25.
Megoldás:
2. feladat
Írjunk programot, mely bekéri a nevünket (sNev) és a magasságunkat (nMag), majd egy mondatban kiírja a nevünket és a magasságunkat.
Például ha a beolvasott név Attila és a beolvasott magasság 1.80, akkor a programnak ki kell írnia, hogy Attila magassága 1.80 méter.
Megoldás:
3. feladat
Írjunk programot, mely bekéri az életkorunkat (nEletkor), majd kiírja, hogy a jövő évben hány évesek fogunk lenni.
Például ha a beolvasott életkor 11, akkor a programnak ki kell írnia, hogy Jövőben 12 éves leszel.
Megoldás:
4. feladat
Timi egy 150 oldalas háziolvasmányt olvas, de ezt eléggé unja, ezért mindegyre megnézi, hogy hányadik oldalnál tart, hogy ebből kiszámítsa, még hány oldalt kell kiolvasnia.
Írjunk programot, mely bekéri, hogy Timi hányadik oldalnál tart (nOldal), majd kiszámítja és kiírja, hogy a könyvből még hány oldal van hátra.
Például ha a beolvasott oldalszám 112, akkor a programnak ki kell írnia, hogy Még 38 oldal van hátra.
Megoldás:
5. feladat
Anya eperlekvárt szeretne télire eltenni. Miután eldöntötte, hogy hány kiló epret szeretne vásárolni, és megérdeklődte, mennyi az eper kilójának ára, ki szeretné számítani, hogy ez összesen hány lejbe fog kerülni. Segítsünk neki a számításban!
Írjunk programot, mely bekéri, hogy mennyi 1 kg eper ára (nEgysegAr) és hány kiló kell belőle (nMennyiseg), majd kiszámítja és kiírja, hogy ez összesen mennyibe fog kerülni.
Például ha 1 kg eper ára 15 lej és anya 8 kiló epert akar vásárolni, akkor a programnak ki kell írnia, hogy Az eper összesen 120 lejbe fog kerülni.
Megoldás:
6. feladat
Robinak az édesapja és az édesanyja is zsebpénzt adott, kikötve, hogy az összeg felét húgának, Szilvinek kell adnia.
Írjunk programot, mely bekéri, hogy Robi hány lejt kapott az édesapjától (nPenzApa) és az édesanyjától (nPenzAnya), majd kiszámítja és kiírja, hogy ebből az összegből hány lejt kell Szilvinek adnia.
Például ha a beolvasott pénzek értéke 20 és 10, akkor a programnak ki kell írnia, hogy Szilvinek 15 lej jár a pénzből.
Megoldás: